Despre autor

Dawn Sylvia-Stasiewicz a știut că nu doar câinele are nevoie de antrenament, ci și omul

Într-unul dintre cursurile ei, cu un Labrador Retriever nesupus, care nu stătea locului, dar să mai urmeze instrucțiunile pentru șezi, jos sau lasă. Stăpânul câinelui părea că dorește să renunțe la ședință. Însă Dawn a ademenit cu bună știință Labradorul în centrul zonei de antrenament, l-a lăudat cu entuziasm, apoi l-a ademenit să șadă.

A lăudat din nou câinele și l-a recompensat cu o bucățică de hrană, oferită doar după ce s-a convins că Labradorul ia gustarea cu blândețe.

Apoi Dawn a condus Labradorul prin încăpere, făcând pauză la câțiva pași pentru încă o comandă de șezi – din nou cu multă laudă și cu o recompensă oferită ocazional. Voilà! Magie, așa părea – mai ales când stăpânul labradorului, cu apreciere, a replicat (oarecum) ceea ce tocmai demonstrase Dawn.

Și săptămânal la cursului lui Dawn, acel Labrador și stăpânul său au devenit din ce în ce mai buni.

Intervievând-o pe Dawn timp de sute de ore pentru a pregăti această carte, am aflat despre momentul în care soprana Helga Meyer Bullock (mama Sandrei Bullock) a descoperit că al său Briard a fost „aranjat” de către copiii lui Dawn, care au prins blana lungă a cainelui cu agrafe de păr.

Am aflat povești despre Senatorul Ted Kennedy, care stătea pe podeaua din bucătărie și gângurea cu iubitul său cățel.

Am aflat chiar și povestea despre când Vicki Kennedy i-a prezentat-o pe Dawn cățelului pe care acum America l-a cunoscut după numele Bo Obama, ulterior devenind al Primei Familii a Statelor Unite ale Americii.

Poate că Dawn a lucrat cu nume mari, însă în adâncurile acelor povești se găsește binecuvântata legătură pe care toți oamenii o pot dezvolta cu prea-iubiții lor căței.

În fotografiile din primele zile ale lui Bo la Casa Albă îl putem vedea trăgând de lesă. Unele persoane au concluzionat că Bo nu a fost dresat în mod eficient, sau că Președintele și familia nu-l controlează în mod adecvat.

Eu îmi doream să răspundem acelor critici, însă Dawn a ales să rămână mai presus de conflict… „Ai răbdare, gândește pozitiv”, mi-a spus.

dresajul la caini 1
dresaj canin 2
dresajul la caini 2
autor dresajul la caini

Dawn avea dreptate

Imagini din presă l-au arătat pe Președinte la doar câteva săptămâni ghidându-l pe Bo într-un magazin de animăluțe, iar mai apoi dându-i instrucțiuni să șadă și să stea culcat în timpul unui interviu.

Prima Doamnă și Bo au fostr deseori observați împreună cu musafirii Casei Albe. Bo se dovedește a fi un câine minunat de familie.

„Ai răbdare, gândește pozitiv.” Da, Dawn avea dreptate.

Oricine petrece 5 săptămâni antrenând un câine știe că nu există câine perfect (sau stăpân perfect). Dar eu cred, la fel ca Dawn, că să construiești cu câinele tău o relație bazată pe încredere și dragoste – nu pe intimidare și agresiune – reprezintă un mijloc sigur de a crește cel mai bun câine din lume.

Urmând programul de dresaj de 5 săptămâni din această carte, câinele – împreună cu dumneavoastră – va aprofunda aceste abilități și va dezvolta comportamente pentru o viață fericită.

Vă urez, dumneavoastră și câinelui dumneavoastră, o conectare pe viață cu multă dragoste, învățare și zâmbete.

Un ham pozitiv,
Larry Kay

Dawn Sylvia-Stasiewicz